Mongstad Tavleteknikk AS

Varsling

Varsling av kritikkverdige forhold

Hva er varsling?

Varsling er å gå videre med kritikkverdige forhold til noen som kan gjøre noe med det. Varsling er forankret i Arbeidsmiljøloven, og betyr enkelt forklart at alle ansatte har rett og krav på å kunne si ifra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

Hva er kritikkverdige forhold

Kritikkverdige forhold er brudd på lovregler, brudd på interne regler eller brudd på etiske normer. Mange assosierer varsling med seksuell trakassering, mobbing eller annet som har med arbeidsmiljøet å gjøre. Men varsling omfatter mye mer. For eksempel brudd på HMS-regler som kan medføre fare for liv, helse, miljø og/eller klima, myndighetsmisbruk og/eller brudd på personopplysningssikkerheten.

Bedriftens ansvar

Varselet går til HMSK ansvarlig og daglig leder. Ledelsen skal ta stilling til hvordan det skal ryddes opp i saker som er varslet, og er ansvarlig for videre håndtering. Varsleren skal ha tilbakemelding innen en uke. 

Varslerens ansvar

Arbeidsmiljøloven § 2 A-2 beskrive hvordan en ansatt skal gå frem for å varsle forsvarlig. Intern varsling til ledelse, tillitsvalgt eller verneombud vil alltid være forsvarlig. Det samme gjelder varsling til tilsynsmyndigheter. Dersom virksomheten har interne varslingsrutiner, vil selvfølgelig varsling i tråd med dem også regnes som forsvarlig. Varsling direkte til media uten at forholdet har vært tatt opp internt først, vil derimot kunne anses som uforsvarlig. Kravet til forsvarlig varsling betyr også at den som varsler må være i aktsom god tro om sannheten i det som det varsles om. Det stilles imidlertid ikke strenge krav til varslerens aktsomhet. Det avgjørende vil være hva varsleren hadde rimelig grunn til å tro i sin posisjon og ut fra de opplysningene som var tilgjengelige for ham eller henne. Dersom arbeidstakeren har gjort det som det er rimelig å kreve for å bringe fakta på bordet, er det tilstrekkelig – selv om det i ettertid skulle vise seg at informasjonen ikke var riktig.

Slik varsler du / Her varsler du

Normalt vil åpenhet sikre bedre saksgang og et bedre resultat for alle involverte parter, men varsling kan også gjøres anonymt. Vi oppfordrer alle som varsler til å gi oss best mulighet til å oppklare bekymringen. Den som varsler skal aldri straffes, og en varsler som opplever straff eller negative konsekvenser som følge av varsling av kritikkverdigeforhold, må si fra til daglig leder eller HMSK ansvarlig, som straks skal behandle et slikt tilfelle.

Kontaktskjema for varsling